zondag 18 april 2010

Artisjok met een dipsausje

Koop per persoon 1 artisjok en spoel die onder de kraan zorgvuldig schoon door met de hand het water ook krachtig tussen de opengetrokken bloembladen door te laten spuiten. Er zijn meerdere mogelijkheden om na het koken de artisjok te bereiden, maar de meest gebruikelijke is de artisjokken afgieten, uit laten lekken en ze aanbieden met een dipsausje. Daar zullen we ons hier voorlopig maar eens aan houden, omdat het op zich heel eenvoudig is.

Bereiding:
Artisjok vergt een lange kooktijd. Normaal is de kooktijd drie tot vijf kwartier. Ze zijn gaar wanneer een bloemblad waaraan wordt getrokken redelijk gemakkelijk loslaat van de bloembodem.

De steel wordt direct onder de bloem verwijderd, voor of na het spoelen, wat u het gemakkelijkst vindt. Steek met een puntig mesje direct onder de bloem in de steel en leg de bloem op haar kant op de zijkant van het aanrecht met de snede boven. Breek de steel geleidelijk af van de bloem, waardoor u de draderigheid van later beschikbaar komende bloemen grotendeels verwijdert. Knip de draden die eventueel nog uit de bloem steken af en doe de artisjokken samen een ruime pan. Vul de pan aan met zoveel water dat de artisjok nagenoeg onderstaat of eventueel gaat drijven. Zet de groente op en breng het koude water aan de kook. U kunt een teentje knoflook toevoegen als u daarvan houdt. Voorlopig verder niets.

Tegen de tijd dat de artisjokken gaar zijn (normaliter drie kwartier)voegt u een beetje zout en het sap van een halve citroen toe. Laat dat samen nog tien minuten doorkoken.

In de tussentijd kunt u (reken per persoon 1,5 eetlepel) een dipsausje maken. Een lekkere dipsaus maakt u bijvoorbeeld van: 1 eetl. biogarde, 1 koffiel. sojacuisine, 1 koffiel. mayonaise, 1 koffiel. olijfolie en klop dat tot een gladde saus. Kruiden met kerrie, paprika, gember, tussen de vingers fijngewreven Provençaalse kruiden, peper en zout. Afwisseling en aanvullingen of weglatingen is aangeraden om te zorgen voor afwisseling.

Wanneer een laag geplaatst bloemblad gemakkelijk los laat zijn de artisjokken gaar. Giet ze af, laat ze eventueel wat afkoelen, en leg dan een artisjok op een bord per persoon. De dipsaus kan apart worden aangeboden.

De onderste bladen die zowat aan de steel vastzaten worden verwijderd. Trek dan van beneden naar boven bloemblaadje voor bloemblaadje van de bloem. Dip het dikke onderstuk in de saus en steek dat deel in de mond waarbij tussen de tanden (of als ze erg mals zijn tussen de lippen) het vlees van de bloem afgetrokken of afgezogen kan worden.

De binnenste bloemblaadjes lonen niet. Die kunnen er af geplukt worden. Nu blijft er een kroon "hooi" over met de bloembodem. Met een lepel kan het hooi verwijderd worden (de aanleg van meeldraden en stampers), waarna het lekkerste deel rest: de bloembodem.
 
Ingrediënten
Ingrediënten voor 4 personen
4 artisjokken
1 teentje knoflook
zout
sap van een halve citroen
 
dipsaus
4 eetlepels biogarde
4 koffielepels sojacuisine
4 koffielepels mayonaise
4 koffielepels olijfolie
(kloppen tot een gladde saus)
kerrie
parika
gember
fijn gevreven provinciaalse kruiden
peper
zout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten